Een melkveestal (ver)bouwen: hoe start ik?

door admin op 12 maart 2009

U wilt een nieuwe melkveestal bouwen. Of toch die loods ombouwen naar een jongveestal, zodat u nog even kunt groeien? Kunt u het wel aan om in uw eentje 100 koeien te melken? Ook als uw vader of vrouw niet meer mee kan helpen?

Tijdens de eerste bijeenkomst van het project ‘Bouwen of Verbouwen’ kwamen de eerste stappen van het (ver)bouwen van een stal aan de orde. Lambert Polinder van Polinder Advies vertelde over het aanvragen van vergunningen. Gewoon aankloppen bij de gemeente voor een bouw- en milieuvergunning is niet het enige wat u moet doen. Als u bij een natuurgebied zit, moet waarschijnlijk ook een natuurbeschermingsvergunning aangevraagd worden. Dicht bij de bebouwde kom, zijn weer andere zaken aan de orde (geluid- en geurhinder). Het is in ieder geval van groot belang om op tijd te beginnen met het aanvragen van vergunningen en uzelf er goed in te verdiepen, zodat u niet later uw stal weer af kunt breken.

voeren met de kruiwagen

voeren met de kruiwagen

Een goede indeling van uw tijd en het verbeteren van looplijnen, kan zorgen voor een flinke tijdsbesparing. Waarom kan één boer in 80 uur per week 30 koeien houden, terwijl zijn buurman in 60 uur per week 80 koeien houdt? Een goede weekplanning kan al een hoop schelen. Elke maandag na het ontbijt klauwen bekappen van de (kreupele) koeien, elke donderdag adviseurs ontvangen; u weet waar u aan toe bent en kunt efficient gebruik maken van uw tijd. Daarnaast is het handig om nooit met lege handen te lopen en een notitieboekje en pen op zak te hebben, zodat u meteen even kunt noteren als er iets kapot is of als er iets door uw hoofd schiet. Zo had Erik van den Hengel van Stalbouw.nl nog veel meer tips om met eigen mankracht meer koeien te melken of meer tijd over te houden voor het gezin (of hobby’s).

Wilt u meer informatie over dit project? Klik dan HIER.

{ 1 comment… lees het hieronder of voeg er een toe }

Laat een comment achter