Melkveehouder Enting wint duurzaamheidsprijs 2011

door Marijke Meijer op 14 april 2011

Wiebe Enting uit Zuidveld is uitgeroepen tot de meest duurzame melkveehouder uit Drenthe. Hij kreeg samen met zijn vrouw een beker uitgereikt door dhr. Steenbergen van LTO Noord. Ook kreeg hij een cheque van €1.000,- overhandigd door dhr. Weitenberg van de Rabobank. De nummers twee en drie kregen ook een beker, en cheques van respectievelijk €750,- en €500,-.

Het project Duurzaam Boer Blijven in Drenthe streeft ernaar Drentse melkveehouders substantieel te gaan belonen voor duurzaamheid. Zo wordt in het project een bedrijfseigen milieuscore ontwikkeld, waarin de volgende elementen opgenomen zijn: stikstofbodemoverschot, fosfaatbodemoverschot, ammoniakuitstoot, klimaat (uitstoot in CO2-equivalenten) en de ‘pootafdruk’ (hoeveelheid ruwvoer van eigen land).  Op basis van deze milieuscore is de duurzaamheid van de deelnemers van het project onderling vergeleken.

Prijswinnaars
Van de ruim 140 huidige deelnemers aan het project realiseerde Wiebe Enting over 2010 verreweg de laagste CO2-uitstoot per 100 kg meetmelk, het laagste fosfaatbodemoverschot  – dat was in zijn geval zelfs negatief! – en het laagste stikstofbodemoverschot. Enting werd op de voet gevolgd door Kees Koolen uit Wijster, die vorig jaar ook al in de prijzen viel. Koolen had de laagste ammoniakuitstoot en een uitmuntende score op levensproductie bij afvoer. Als derde eindigde Geu Benak uit Ruinerwold. Benak heeft mede door zijn erg hoge score op VEM-benutting uit eigen ruwvoer de derde prijs behaald.

Comments achterlaten is niet mogelijk.